top of page
Angel has fallen.jpg

ANGEL HAS FALLEN

Trods alle gode råd, er der opstået endnu et kapitel i ’Fallen’-serien.

Ric Roman Vaugh / USA / 2019 / Action / Spilletid: 121 min

Eller, måske ikke alle gode råd. For de producere, som indtil nu har tjent ca. 376 millioner dollars for de to tidligere film – hhv. ’Olympus Has Fallen’ og ’London Has Fallen’ - har utvivlsomt syntes, at en tredje film med den machomasende Mike Banning, var på grænsen til en genistreg.

I den ellers ganske underholdende ’Olympus’, så vi Banning forsvare Det Hvide Hus fra nordkoreanske terrorister og den manglende originalitet blev dengang opvejet af skarp instruering af den garvede instruktør, Antoine Fuqua. Dens efterfølger, ’London’, der centrerede sig om en pakistansk våbenhandler, var en fremvisning af elendige visuelle effekter og den ellers fremragende replik:” Go back to Fuck-head-istan.” Efter det punkt, havde det nok været nemmere at smide resten af franchisen i Themsen. Men publikum skulle nødigt snydes for Gerard Butler på det store lærred nok engang!

Da filmen åbner, lider Banning ikke overraskende af PTSD og et stigende misbrug af smertestillende piller, takket være de mange skader fra de to forhenværende film. Han er på grænsen til at hænge øresneglen på hylden, men er selvfølgelig også på grænsen til at blive forfremmet til chef for Secret Service. Under et droneangreb på præsidenten, der ender med at sende ham i koma, bliver samtlige medlemmer af præsidentens sikkerhedsstab dræbt – undtagen Banning selvfølgelig. Da han ankommer til hospitalet bliver vores helt anklaget for at have planlagt angrebet da FBI på det mørke internet, har fundet beviser for, at Banning har samarbejdet med Kreml. De efterfølgende to akt er fyldt med twist og turns som seerne har set kommet lang tid før, men måden filmen samler sine plot om en social kommentar til det nuværende, amerikanske politiske kaos er dog værd at lægge mærke til.

Filmens framing af Banning, som den mest eftersøgte mand i USA bliver dog udført ganske klodset. Alene af den grund, at hans ansigt er plastret til på samtlige fjernsyn landet over, giver grund til at tro, at han ønskede at undgå al offentlig eksponering. Alligevel ses Banning stortset kun offentligt, uden nogen form for forklædning, næsten som om han er klar over, at ingen åbenbart lægger mærke til ham. Den eneste undtagelse er dog i filmens mærkeligste scene; to hvide nationalister, der åbenbart er meget oprørte over at deres liberale, sorte præsident er blevet forsøgt dræbt, forsøger at opholde Banning midt på en tankstation, hvor ingen andre tilsyneladende lægger mærke til dem.


Filmen giver ikke overraskende plads til en masse actionsekvenser, men de er alle så elendig instrueret af Waugh, at hvert billede virker som et tilfældigt close-up billede, der lige har passet ind i rækkefølgen. Netop fordi kontinuiteten bliver kastet rundt er det nærmest umuligt at se, hvad der sker i filmens actionsekvenser. Selv de scener, hvor der ingen action er, bliver så aggressivt klippet at selv en simpel panorering bliver slået fuldstændig ud af fokus. Værst af alt, er dog filmens special-effects, der fylder scenerne med røg fra massive eksplosioner som var det en kæmpe, solid grå masse og brugen af green screen under filmens klimaks.

Det eneste tidspunkt ’Angel Has Fallen’ viser nogen form for inspiration, er da Banning gemmer sig hos sin traumatiserede huleboer i form af sin far, spillet af den evigt forvirrede Nick Nolte. Der går dog ikke længe før Banning bliver fundet igen, hvilket dog sætter et gang i et humoristisk, hjemmelavet sprængstofsystem, der effektivt får sprængt gud og hvermand i luften på en måde, der trækker paralleller til The Simpsons’.

Da Morgan Freeman vågner fra sin koma mister filmen de få hjerneceller, der var tilbage at finde. En FBI-agent har eftersøgt sandheden hele filmen, men nu skal seerne tro, at en konspiration om at fjerne præsidenten, udsendt i samtlige fjernsyn verden over, ikke har kunne mobilisere verdens største sikkerhedsnetværk. Filmen ender dermed i hænderne på to SWAT-teams, der må kæmpe til døden – og bedst som man troede de ikke kunne trække mere action ud af filmrullen, følger gud hjælpe mig 15 minutter mere af det.

Det hele er ganske enkelt ret åndsvagt, men for nogle kan det måske fungere som en flugt fra de absurde højder det amerikanske præsidentembede er nået til.

✦✧✧✧✧✧

'Angel Has Fallen' kan ses i biografen nu

Angel Has Fallen: Product
bottom of page