top of page
Naamloos-2.jpg

APOLLO 11

Mennesker har altid haft en nysgerrig tilgang til den verden vi lever i. Fra rejser på tværs af verdenshavene til dem på tværs af himmellegemer – og det er netop den sidstnævnte rejse, der bliver præsenteret i allerstørste og flotteste stil i ’Apollo 11’.

Todd Douglas Miller / USA / 2019 / Dokumentar / Spilletid: 93 min

Blot et par uger efter menneskehedens største katastrofe blev fortalt i ’Chernobyl’, viser instruktør Todd Miller menneskehedens uden tvivl største bedrift i månelandingen i 1969. En dokumentar, om missionen, som tog Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins til Månen og tilbage for mere end et halvt årti siden – alt sammen uden nogle ’talking heads’, moderne genoptagelser eller en følelsesløs Ryan Gosling som var tilfældet i ’First Man’.

I stedet har Miller indsamlet over 11.000 timers lyd- og filmoptagelser fra NASA fra 1960’erne og resultatet er ganske enkelt fantastisk – både fra liftoff til landing. Filmen er en succes på flere planer, men den største faktor er de 65-millimeter farve optagelser, som dækker alle aspekter af missionen, optagelser som aldrig har været siden til offentligheden før og som er blevet restaureret til den højest mulige opløsning. Præsentationen i IMAX-formatet gør det ganske enkelt umuligt at se forskel om optagelserne er fra 1969, eller fra en promo-video fra NASA fra i år.

Har man bare interesseret sig en smule for astronomi og Apollo-programmet vil mange af informationerne ikke komme som nogle overraskelser – dog bliver det afsløret at Buzz Aldrins puls lå på 88(!) da han blev skudt afsted i dens mest kraftfulde raket, som nogensinde er bygget. Det er de små historier som denne, tilsat nye billeder, der viser ansigterne bag Mission Control-stemmerne og astronauterne rejse, som er filmens største force.

Der er flere fantasiske skud fra kameraer monteret på månefartøjerne, der giver helt nye vinkler på de ikoniske begivenheder. Nogle scener er sågar filmet med en overraskende kreativ og moderne tilgang, at de næsten fremstår cinematiske. Det virker til, at fotograferne har været bevidste om, at de har filmet mere end hvad der skulle være en hurtig dokumentar til aftens nyhedsindslag, men rettere en plads i filmhistorien.

Man har altid fået at vide, at raketvidenskab var noget som tilhørte de kloge hoveder. Men Miller får fortalt historien i et tempo og niveau som alle kan være med i og forstå. Hvad der uden tvivl har været en af de mest komplekse missioner i verdenshistorien bliver fortalt med en simplicitet, der giver mulighed for seeren at læne sig tilbage i sædet og tag på en tur med til Månen.

’Apollo 11’ lykkedes med at fortælle kompleksiteten i måne-missionerne og hvordan mennesker havde frækheden til at tro de kunne flyve til Månen. Det virker som længe siden, i en galakse langt langt herfra.

✦✦✦✦✦✧

’Apollo 11’ kan ses i udvalgte biografer fra d. 27 juni

Apollo 11: Product
bottom of page