190410-avengers-endgame-ew-231p_4972b00e

AVENGERS: ENDGAME

Alt godt har en ende. 11 år. 22 film. 2871 minutter. Marvels Cinematic Universe blev skudt i gang med Iron Mans opfindelser i 2008 og har siden hevet et utal af de største superhelte med sig bl.a. Captain America, Thor og Spider-Man. 11 års grundspil er slut og det er nu tid til Superbowl i ’Avengers: Endgame’.

Anthony & Joe Russo / USA / 2019 / Superhelte/Action / Spilletid: 181 min

Mange har deres teorier om hvad der kommer til at ske i efterspillet efter ’The Snap’, men ’Endgame’ største styrke er, at den langt hen ad vejen er ganske uforudsigelig. Der skulle gå lang tid før at Marvel turde træde væk fra skabelonen, men resultatet er en underholdende og overraskende historie, som formår at indkapsle samtlige karakterer på deres egen individuelle måde. Alle skuespillere, som på et eller andet tidspunkt har haft noget med MCU at gøre, har alle en rolle at spille i denne. Alt fra Natalie Portman til Robert Redford bliver hver nævnt og præsenteret på en imponerende facon og har man interesseret sig bare minimalt for det store univers vil man glædeligt kunne læne sig tilbage i biografsædet.

Med sine 181 minutter er den ikke blot den længste i MCU-rækken, men den længste superheltefilm til dato. En lang spilletid kan sortere mange mulige seere fra, men ’Endgame’ skuffer ikke på dette punkt. Med et sædvanligt godt mix mellem komedie og action passerer minutterne hurtigere end du kan nå at stave til navnene på samtlige superhelte og actionscenerne er blandt de bedste set i superheltegenren. Farten er blevet sat gevaldigt ned i forhold til ’Infinity War’, hvor man sjældent fik lov at trække vejret, og resultatet er en bedre og dybere film, hvor man får lov at dykke ned i karaktererne på en måde som ingen anden film i MCU har formået at gøre før.


Ligesom ’Ringenes Herre: Kongen Vender Tilbage’ er blevet berømt og berygtet for dens mange afslutninger, er der da også mange personer og historiearker som skal vinkes farvel til – det er trods alt 10 års film og karakterarker, som skal afsluttes. Hvorvidt det er et lykkeligt eller ulykkeligt farvel, så bliver de alle behandlet med en værdighed, der kan måle sig med afskeden til Wolverine i ’Logan’.

Gør dig i øvrigt tjenesten og bliv siddende til rulleteksterne, som er en flot hyldest til de største stjerner og superhelte som mange er kommet til at holde af de sidste 10 år.

’Avengers: Endgame’ er alt og intet af hvad du forventer og gudskelov for det sidste. Hvis ’Infinity War’ var første lag i lagkagen så er ’Endgame’ de resterende lag, kagecremen, flødeskummen og kirsebærret på toppen.

✦✦✦✦✦✧