top of page
el-camino-1.jpg

EL CAMINO

Når et lys slukkes i serieland, tænder et nyt i filmland. Det er ikke længe siden at ’Downtown Abbey’-filmen havde premiere og nu er det så blevet Jesse Pinkmans tur til at følge op på afslutningen i megahittet ’Breaking Bad’.

Vince Gilligan   /   2019   /   USA   /   Drama   /   Spilletid: 112 minutter

OBS! Spoiler til sidste afsnit af ’Breaking Bad’.


Kun ganske få tv-serier har nailet deres slutning ligeså godt som ’Breaking Bad’ gjorde det i 2013. Maskingeværsild, blød rock og flere karakteres endeligt blev alt sammen lagt perfekt på plads i den store fem-sæsoners hylde de kaldte for ’Breaking Bad’. Vores ambivalente følelser centrede sig hurtigt omkring Jesse Pinkman, der sidst blev set forlade Walter Whites blodbad. Vi vidste aldrig hvad der ville komme til at ske med Jesse og for at være ærlig, havde vi heller ikke behov for det. Han kørte, grædende og blødende, ud i nattens mørke. Perfekt.


På samme måde som George Lucas ikke kunne lægge sit Star Wars-værk på plads, har forfatter og instruktør Vince Gilligan heller ikke kunne ligge sit Heisenberg-eventyr på hylden. Med undertitlen, ‘A Breaking Bad Movie’ er ‘El Camino’ en to timer lang efterfølger til seriens finaleafsnit. Fortællingen tilhører ikke længere Walter White, som der bekendt døde til slut. I stedet besvarer filmen spørgsmålet om, hvad der skete med Jesse efter han slap væk fra hans fangeskab i meth-labbet.


Filmens titel kommer fra den bil Jesse kører væk i, hvilket også er der filmen begynder. Han kører direkte mod Skinny Pete og Badgers hjem, hvor han gemmer sig som en forskræmt kanin og afventer hans næste træk. Det næste træk – og det næste og det næste – former plottet i ’El Camino’, en historie om Jesse, der endelig prøver at slippe fri fra hans gamle liv i Albuquerque. Den nutidige historie finder sted over én til to dage, hvor Jesse desperat er på jagt efter penge. Han tager kontakt til ’The Disappearer’ - som hjalp både Walt og Saul Goodman i serien – for at få hjælp til at slippe væk, men han mangler de sidste penge til at kunne betale. Han ringer til sine forældre, konfronterer fjender og fortidens spøgelser og bliver mere og mere desperat.


Tidlige rygter lød på, at op til ti karaktere fra serien ville finde vej til filmen, en anelse underligt med tanke på at mange af dem mødte deres endeligt i serien. Løsningen kommer i form af flashback, som sløver filmens tempo ned til et punkt, hvor ’El Camino’s største svaghed er, at den ingen steder er på vej hen – ganske ude af karakter for en serie, hvor hver eneste scene, joke eller dialog altid drev historien frem. For fansene er flashbackene dog ganske effektfulde – de hjælper os med at udfylde Jesses side af historien, imens serien fokuserede på Walter. Denne Pinkman er ikke længere den hængerøvs swagger som i de tidlige sæsoner, men heller ikke det stille og hjemsøgte rod som i de senere


På den måde, forsøger ‘El Camino’ i to timer at give os et modspil til Walters eksistentielle evolution. ’Breaking Bad’ starter med Walter, som endelig tager kontrol over sit liv efter han bliver diagnosticeret med uhelbredelig kræft. Hver beslutning han tager efterlader ham mere magtfuld, men også med en beskadiget sjæl. I kontrast til dette står Jesse, der starter serien ganske forslået og gennem fem sæsoner bliver han konstant kostet rundt med af enten Walter, Gus, Hank eller sin egne uheldige omstændigheder. Men han prøver dog, hvilket gør ham til en af de mest sympatiske karaktere mod slutningen – men han har aldrig modet til at tage sagen i egen hånd.


’El Camino’ giver ham endelig det mod – dog på ganske rodet facon. Filmen virker til at foreslå, at Jesse har afsvoret vold efter de tidligere mord han har begået, men alligevel giver han den gas med drabstallet til sidst. Men måske er det pointen med filmen: Jesse vil aldrig være fri for hans fortid, hvor meget han end prøver. Om han så ikke rørte en pistol resten af livet, vil han altid være en mand, som har dræbt andre mænd. Han vil altid være en som var fanget i et bur, mishandlet af sin mentor og har fået, ikke bare én, men to kærester dræbt mens han var hjælpeløs. Han vil altid være forfærdet og det kan to timers epilog ikke ændre på. 


Det er tydeligt at ‘El Camino’ mangler én ting: Walter White. Pinkmans rejse er desværre ikke spændende nok til at retfærdiggøre en hel spillefilm. Turen tilbage i universet er dog det hele værd, med flere karaktere, som vender tilbage i større og mindre roller.


✦✦✦✧✧✧


‘El Camino’ kan ses på Netflix nu

El Camino: Product
bottom of page