top of page
Extraction-WP.jpg

EXTRACTION

Da Ovi, teenagesøn af en indisk gangsterkonge, bliver kidnappet af en rival, bliver den australske lejemorder Tyler Rake indsat i Bangladesh for at hente drengen hjem, hvilket resulterer i adskillige skududvekslinger og eksplosioner. Men da tingene udvikler sig, finder Rake ud af, at han er villig til at gøre alt hvad der skal til for at redde Ovis liv.

Sam Hargrave / 2020 / USA / Action / Spilletid: 116 minutter


Frisk efter den globale succes, der hed ‘Avengers: Endgame’, har tordenguden skiftet hammeren ud med en kabineriffel og Asgard ud med de travle gader i Dhaka. Resultatet er en dødelig, actionfyldt indsprøjtning, der har sine originale momenter, men som langt hen ad vejen blot har samlet de bedste momenter fra tidligere actionfilm. Historien fra ’Man on Fire’, fotograferingen og æstetikken fra ’Sicario’, og actionscenerne fra ’The Raid’. Alle tre film, som i høj grad kan nydes ud fra de enkelte førnævnte aspekter, men når det hele bliver rodet sammen i en cocktail kaldet ’Extraction’, ender det med at blive for intetsigende.


Joe Russo – en af instruktørerne bag Avengers – står bag manuskriptet her og instruktørstolen er blevet givet videre til stuntkoordinatoren Sam Hargrave. Alene Hargraves tidligere erhverv forklarer, hvorfor det netop er de fysiske scener, som er i fokus. Actionsekvenserne er ligeså teknisk udfordrende og tæt koreograferet som en musical fra 1960’erne, denne dog en kende mere brutal.


Over de seneste år er der nærmest gået inflation i one-shot – scener, hvor kameraet følger en person uden at der åbenlys bliver klippet. Godt en halv time inde i denne film finder vi netop en af disse sekvenser og desuden filmens bedste scene. Vores tidligere tordengud skal have fragtet Ovi fra den ene ende af Dhaka til den anden og alt, som står i vejen er kun hele byens politistyrke, hæren, en mængde gadebørn med macheter og AK47’er og en tilsyneladende ustoppelig dræbermaskine. I 12 minutter følger kameraet Hemsworth mens han kæmper sig igennem biljagter, skuddueller, nærkampe gennem gyder, vinduer og balkoner. Illusionen om ét langt klip – det skarpe øje vil nok få øje på diverse små klip – er utrolig imponerende og udmattende. Det er scener som disse, som trækker filmen op, men da den ene meningsløse actionssekvens blot bliver efterfulgt af den anden, bliver det hele simpelthen for kedeligt – om end Hemsworth bliver ved med at finde nye måder at dræbe de stakkels indere på.


Som en historie om en mands indre dæmoner, der bliver testet af hans erhverv og udfordringer, er ’Extraction’ blot endnu en ligegyldig Netflix-film og er lige til at smide i Bangladeshs kanaler. Men som et actionbrag, med flot fotografering og lyddesign, har filmen uden tvivl sine højdepunkter. Flere scener føles nærmest taget ud af et computerspil og skulle man ønske at filmatisere Call of Duty-franchisen en dag, har jeg en god idé om, hvem man kunne ringe til.


Om filmen har sit navn fra det militære indgreb som bliver foretaget eller om det simpelthen er bare ordlyden i ”extra-action” som er god, skal jeg ikke kunne sige. Filmen har da sine momenter, men historien bliver for tynd og action-delen for overskyggende.


✦✦✦✧✧✧


Extraction kan streames på Netflix nu

Extraction: Product
bottom of page