top of page
carousel7b.ae395e65.jpg

FREE SOLO

3200 fod. Én kilometer. Én lodret klippevæg. Én mand. Alex Honnold. Det kunne lyde som introen til en dårlig trailer, men det er de elementer vi har med at gøre i en af de mest fysiske, mest vanvittige filmoplevelser i ’Free Solo’.

immy Chin & Elizabeth Vasarhelyi   /   USA   /   2018   /   Dokumentar   /   Spilletid: 100 min

”People who know a little bit about climbing, they’re like, he’s totally safe. And then people who really know exactly what he’s doing, are freaking out.” Meget bedre kan Alex Honnold og ’Free Solo’ ikke beskrives. Uden reb og sikkerhedsgear, bevæger den erfarne klatrer sig ud på, hvad der kan – hvis det lykkedes - betegnes som en af menneskehedens største bedrifter: At bestige El Capitans 1000 lodrette meter, uden hjælpemidler.


’Free Solo’ er dog ikke din traditionelle dokumentarfilm. Her er der ingen flue på væggen, lærerig viden eller noget historisk tilbageblik. Til gengæld giver den et indblik i en verden og en person som de fleste mennesker vil være ukendte overfor.


Hvad der ligeledes gør den anderledes, er dens kamerahold og tilgang til optagelserne. Samtlige fotografer er selv professionelle klatrere og mange af dem har fulgt Honnold i flere år. Netop dét gør, at fotograferne også er klar over den risiko, som følger med forsøget. I de fleste dokumentarfilm får vi sjældent et indblik i kameraholdet og deres overvejelser, men i ’Free Solo’ er vi bl.a. vidne til flere diskussioner om, hvorvidt kameraet skal være tændt eller slukket, skulle det utænkelige ske og hvordan de alle frygter, at en fejlplaceret drone eller en løssluppen sten fra fotografens fod kan være afgørende for liv eller død. At vi som seere bliver placeret midt i disse diskussioner er uden tvivl en af filmens helt store styrker. 


Gennem filmens første time er der flere momenter og personer, som spiller en rolle i at portrættere selve manden, Alex Honnold. Vi som seere kan nemt identificere os med kæresten Sanni: uforstående overfor Alex’ motivationer, men dog respektfuld overfor beslutningen og fiaskoen ved netop ikke at gøre det. Som hans egen mor forklarer det:” When he’s free soloing, that’s when he feels most alive. Most everything. How can you even think about taking that away from somebody?” Hvordan kan man elske en person, der er så ligeglad med døden? Og hvordan kan man selv elske, velvidende at døden venter ved ethvert forkert trin. Det kan diskuteres, hvorvidt filmen lykkedes med disse problemstillinger, men det står også klart, at det ikke er dét, som er filmens fokuspunkt.


Hvis man selv har været i Yosemite gør det blot oplevelsen endnu større. Hvor mange billeder og videoer man end bringer hjem til familien og vennerne, vil aldrig kunne beskrive skønheden i en af USA's største nationalparker – og det er netop dét, som er filmens største styrke. At blive placeret nøjagtig dér. Om det er så er på El Capitans nådesløse klippevæg eller i dalens unægtelige skønhed. Denne film vil uden tvivl give dig lysten til at se – eller gense – Yosemite.


Filmens lettere svaghed er, at der som sådan, ikke er nogen dybere mening med det hele. Der er ikke nogen dybdegående analyse af finansmarkedet i USA, flygtningekrisen på Middelhavet eller krigen i Syrien. Men i stedet giver ’Free Solo’ enhver seer muligheden for at sætte sig på kanten af sædet i samtlige af de 100 minutter filmen varer. Den forsøger at forklare, hvordan man som person kan blive motiveret af en udfordring som denne, men filmens klart største force er dens sidste 30 minutter.  


Hvorvidt du kender udfaldet af Alex’ rekordforsøg er sådan set underordnet. Det er følelsen af, at være på klippevæggen med ham. Frygten ved det næste skridt. Glæden når det lykkedes. Rædslen når det ikke gør.


✦✦✦✦✦✧


’Free Solo’ kan ses i udvalgte biografer

Free Solo: Product
bottom of page