top of page
b0cde8b7-ae92-46be-822e-b5a42d13cf9b-Las

LAST CHRISTMAS

En egoistisk, selvfed ung kvinde finder kærligheden og muligvis en ny livsretning i Jon Feigs nye julefilm, ’Last Chrismas’, en film der er ligeså varm, charmerende og let undværlig som en kop varm kakao.

Paul Feig   /   England   /   2019    /    Romantik   /   Spilletid: 102 minutter

Filmen er sat i juletidens London med Emilia Clarke som Kate, som arbejder som nisse i julebutikken i Covent Garden. Mens hun venter på gennembruddet som sanger, drikker hun for meget, sover hos den første og bedste ven, der svarer på hendes opkald og befinder sig en eksistentiel krise efter at have overlevet et uspecificeret operationsindgreb. Så møder hun Henry Goldings Tom, en charmerende fremmed, som falder for hende med det samme. Den kyniske Kate er ikke sikker på at hun vil have et seriøst forhold, men hun finder alligevel sig selv tiltrukket af hans uafbrudte charme.


Feig har skrevet manuskriptet i samarbejde med Emma Thompson, der desuden spiller Kates irriterende og omsorgsfulde jugoslaviske mor Petra. Sammen har de to skabt endnu et urealistisk juleunivers, der lægger sig tæt op ad mange tidligere feel-good julefilm. For eksempel, da Tom opfordrer Kate til at være frivillig på de hjemløses hjem, er hjemmet fyldt med de sjoveste og mest hyggelige hjemløse man nogensinde har mødt. Men selvom Feig giver omgivelserne et hjertevarmt skær, har nogle af vores moderne tilværelses problemer alligevel fundet vej ind i historien. Bl.a. xenofobien, som resultatet af Brexit, spiller en knap så diskret rolle for Kate, som bevidst har distanceret sig selv fra sine jugoslaviske rødder.


Som resultat af dette, er ‘Last Christmas’ en romantisk film, som både viser Kates personlige opvågning i forhold til sine rødder, men samtidig også udvikler en grundlæggende empati for de som er mindre heldige end hende selv. Både hun og Tom er en smule for karikeret - hun er en quirky person, som ødelægger alt omkring sig og han er en lækker engel - men begge skuespillere bringer en varme til deres roller, der alligevel gør det værd at leve sig med i filmen. Næsten hvert eneste plot-point i filmen, er underlagt George Michaels sange, hvilket kun bidrager til den varme feel-good stemning.


I lang tid havde der været spekulationer hvorvidt ’Last Christmas’ indeholdte et større plot twist og uden at røbe noget specifikt, lad det da være sagt, at det er ganske åbenlyst hvad der foregår, før den store afsløring rammer seeren. Nogle seere vil formentlig finde afsløringen manipulerende eller latterlig, men den passer alligevel godt ind i historiens tema og budskaber om at værdsætte livet og indse vigtigheden i at hjælpe andre. ’Last Christmas’ ønsker ikke andet end at være en hjertevarm julefilm og Feig udfører de beskedende ambitioner med fin succes.


Han bliver hjulpet af en række behagelige bi-karakterer, bl.a. Michelle Yeoh, der spiller Kates ofte skuffede chef, mens danske Peter Mygind dukker op i en sjov og skæv rolle – og med en fantastisk engelsk accent! Hvorfor har den mand ikke lavet mere udenlandsk?!


Til trods for dens små fejl og skamløse sentimentalitet, har ’Last Christmas’ hjertet på det rette sted med dedikationen til idéen om, at i disse mørke politiske tider er der stadig behov for godhed og næstekærlighed.  


✦✦✦✦✧✧

Last Christmas: Product
bottom of page