top of page
Rocketman-recensione-02.jpg

ROCKETMAN

To af Englands største sværvægtere indenfor musikbranchen er i øjeblikket godt i gang med en filmisk fortolkning. Sidste år var det Freddie Mercurys liv, der blev fortolket i ’Bohemian Rhapsody’ og nu er turen nået til den lille pompøse danser, Elton John.

Dexter Fletcher   /   England   /   2019   /   Biografi   /   Spilletid: 121 min

'Rocketman’ er fortællingen om den generte Reginald Dwight, der som ingen anden formåede at smelte melodi og tekst sammen så hele verden kunne synge med. Efter flere ulykkelige ungdomsår lander Dwight endelig sin første pladekontrakt med nummeret ’Your Song’ – et nummer, der 50 år senere stadig står fast som en af de bedste kærlighedsballader nogensinde. Ud af den generte barndomsskal udklækkes rockstjernen Elton John, der med syv Nummer 1-hits og over 300 millioner solgte plader, blev en af de største sangere i verdenshistorien.

I rollen som Elton John findes britisk films egen raketmand, Taron Egerton. Egerton er mest kendt for sin rolle i Kingsman-filmene og den seneste fortolkning af Robin Hood, men han er trods alt bedst når han sætter det flotte ydre på hylden og træder ind i det generte og sårbare hjørne. Han er derfor et fremragende valg til både at være den flamboyante og scenedominerende Elton John, men også til at portrættere den alkohol- og kokainafhængige skyggeside. Han kan være både indelukket og oprigtig, seriøs og latterlig, afhængig og fri. Ligesom Elton selv.

Filmen kan være både kedelig og konventionel, men samtidig så energisk og sprudlende at man får lyst til at smide kaffekoppen ud af stolerækken og erstatte den med en mikrofon. Dexter Fletcher – som overtog produktionen af ’Bohemian Rhapsody’ – har forstået at en film om Elton John, ikke kan fortælles på et konventionelt plan, men på et langt større og mere glitterbesat plan. Det er svært at finde et Elton John-nummer man ikke kender teksten og melodien på og det er derfor dejlig befriende at Dexter Fletcher har valgt at ny fortolke sangene. Taron Egerton har selv indspillet samtlige numre i filmen og de fleste måler sig – hvis ikke overgår – de originale versioner.

I instruktørstolen sidder den efterhånden garvede instruktør Dexter Fletcher. Fletcher var manden, som overtog pjalterne på 'Bohemian Rhapsody' efter Bryan Singers fyring - dog fik han ikke nogen kredit for denne opgave. Fletcher ønskede i øvrigt at lave sin egen, ucensurede version af Freddie Mercurys liv - en opgave, der ikke faldt i god jord hos de tilbageværende Queen-medlemmer. Det er derfor en stor fornøjelse at se Fletchers visioner og instruktørtræk folde sig ud på skærmen - hvilket man kunne have håbet ville have gjort 'Bohemian Rhapsody' markant mere interessant end hvad tilfældet var.

I stedet for en kronologisk opremsning af samtlige nummer 1-hits, har manuskriptforfatter Lee Hall fået grønt lys til at skrive sangene om til en filmisk motor, som bliver brugt til at bære fortællingen frem. Filmen fungerer derfor mere som en storslået musical med inspiration i Elton Johns liv – men med flere autentiske personer, som har været med til at forme Eltons liv. Jamie Bell spiller den lyriske makker Bernie Taupin, der ligeså hurtigt bliver viklet ind i rocknroll-livet, men som dog har nok selvkontrol til at tage et skridt tilbage når det bliver for meget.

Filmen fungerer bedst i dens musikalske numre, der giver seeren mulighed for at få et indblik i Elton Johns flamboyante fantasier, men tag ikke fejl: Taron Egerton ser ligeså godt ud med solbriller som Elton og hans tour de force-præstation er en fornøjelse at være vidne til.

✦✦✦✦✧✧


’Rocketman’ lander i de danske biografer fra d. 29 maj

Rocketman: Product
bottom of page