top of page
ser_du_månen_3.jpg

SER DU MÅNEN, DANIEL

God og ond. Daniel Rye og ISIS. Så simpel er linjerne trukket op i Niels Arden Oplevs nyeste danske film, ’Ser du månen, Daniel’.

Niels Arden Oplev / Danmark / 2019 / Drama/Biografi / Spilletid: 139 min

Baseret på Puk Damsgaards bestseller, fortæller filmen den sande historie om fotografen Daniel Rye, der tilbragte 398 dage i fangenskab hos Islamisk Stat. Hvorvidt filmen giver Daniel ære vil jeg ikke kommenterer, men i stedet fortælle hvor ærgerligt det er, at en simpel instruktør som Niels Arden Oplev fik jobbet som fortæller på en så barsk historie som Daniels.

Historien om Daniel og familien Rye, har alle de komponenter der skal til, for at fortælle en rørstrømsk historie. Alligevel bliver man aldrig 100% rørt af en film, der aldrig rigtig kryber under huden.

Da Daniels akrobatdrøm bogstaveligt brækker over i starten, går der ikke meget mere end 15 minutter før han er på det første fly til Syrien – klar til at dokumentere civilbefolknings levevilkår. Et ganske stort og farligt valg, der hurtigt bliver klippet sammen for ikke at få Daniel til at virke naiv.

Esben Smed er fantastisk som den torturrede fotograf, men får ikke nok plads at spille på til at udtrykke flere følelser. Jens Jørn Spottag er den altid stabile familiefar, mens Sofie Torp træder frem som en af filmens helt store vindere. Mere end nogen anden skal hun formidle sorgen over det mulige tab af hendes lillebror, arrigskaben over statens manglende indsats og glæden da Daniel endelig vender hjem.

Anders W. Berthelsen spiller gidselforhandleren Arthur, der fungerer som bindeledet mellem Syrien og Danmark. En ganske interessant figur, som heller aldrig rigtig bliver forløst ordentligt. Det virker mest af alt, som om filmen mere ønsker at fortælle historien om James Foley end Daniel Rye.

Amerikaneren - der desværre blev symbolet på ISIS’ brutalitet – bliver storset nævnt fra starten af filmen og den slutter da også af med at have ham i fokus. Det virker mest af alt til at Arden fandt ud af, at Foleys historie måske var mere interessant, men at han nok hellere måtte holde sig til historien om Daniel.

For en film, der hedder ’Ser du månen, Daniel’, er filmen tæmmelig uinteresseret i dens egens hovedkarakter. Til trods for at fokus er det første ord, der bliver sagt i filmen, får filmen aldrig fundet et af slagsens.

Filmen er ligeså splittet som Ardens verdensbillede. Linjerne mellem god og ond er altid skarpt skåret og der er sjælden plads til at fortolke andet. Filmen er desværre alt for nemt udført til at blive mindeværdig og der tages ingen chancer, hverken med filmsprog eller skuespil.

I håbet om stegt flæsk med persillesovs, serverer Arden i stedet en nem, lige op og ned hamburgerryg. Det er ikke nødvendigvis kedeligt, men spændende bliver det sgu heller aldrig.


✦✦✦✧✧✧

'Ser du månen, Daniel' kan ses i biograferne nu

Ser du månen, Daniel: Product
bottom of page