top of page
Spider-Man-Far-From-Home-2019-after-cred

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME

Hvis man troede Marvel sluttede med ’Avengers: Endgame’ kan man godt tro om igen. Flere karaktere lever i bedste velgående, mens andre måtte lade livet for planetens velvære. Marvel har en hel ny fase klar af film, imens at din ”friendly neighborhood Spider-Man’ her får lov at afslutte Fase 3.

Jon Watts / USA / 2019 / Superhelte / Spilletid: 129 min

’Spider-Man: Far From Home’ starter hvor Avengers sluttede; uden Iron Man. Peter Parkers mentor måtte lade livet og Parker forsøger at leve det ”normale” teenageliv, imens verden desperat leder efter en ny beskytter. Parker og hans skoleklasse skal på studietur til Europa og hvad der på papiret skulle være en lærerig og kammeratlig tur, bliver hurtigt forandret da den kryptiske helt Mysterio dukker op.


Bag kameraet er hele holdet fra den foregående Spider-Man film samlet. En taktisk god beslutning, med tanke på hvor succesrig og velfortalt den foregående var. ’Homecoming’ var en fantastisk blanding af Spider-Mans heltegerninger blandet med teenage Peter Parkers akavede personlige liv. Watts gentager her succesen med en historie, der har både action, hjerte og ungdomsforelskelse.


Når ’Far From Home’ fungerer bedst, er det med paralleller til ungdomsfilm som bl.a. Sixteen Candles, snarere end Iron Man eller de andre utallige Marvel-film. Den fungerer ved at gøre superhelte-elementerne til kulisser i det tidløse dilemma, som kaldes for teenage-årene. Hvordan forener du den person du er, med den person du forestiller at være?

Endnu en stjerneskuespiller træder ind i Marvel-kataloget og denne gang er det ingen ringere end Jake Gyllenhaal, som får lov at prøve kræfter med alverdens superkræfter. Marvel-skurke har sjældent været kendte for at være subtile, men med Gyllenhaals naturlige ro og ’nede-på-jorden’-tilgang er det for første gang en skurk man bliver manipuleret af. I de senere har Gyllenhaal medvirket i film, som understreger hvor dygtig han er til at spille komplekse roller. Det virker derfor helt naturligt at caste ham i netop denne rolle.

Det hele falder dog tilbage på Tom Holland. Han rammer perfekt tonen mellem ansvaret som Avenger og det almindelige liv som Peter Parker. Resultatet af ’Endgame’ har sat sig dybt i Parker, som mere end nogen anden glæder sig til at komme væk på studietur – væk fra alt ansvar som Spider-Man. Filmens største sejr er ved at tydeliggøre, at den tredje Spider-Man portrættør har det hele. Tobey Maguire var glimrende, Andrew Garfield var her og der, men Tom Holland har hele pakken – både som Spider-Man, men især som Peter Parker.


I stedet for den klassiske Marvel-skabelon, hvor den næste film skal være større end den forrige, fungerer ’Far From Home’ bedre, fordi historien er gjort mindre og væsentlig mere simpel.

Hovedsageligt handler filmen om ansvaret mellem hvad man som person har lyst til, overfor hvad der kræves af en – og det er netop dette, som altid har været essensen af Spider-Man og Peter Parker-karakteren.

Som altid med Marvel, så bliv siddende efter rulleteksterne. Mid-credit scenen kommer til at vende op og ned på mange ting i Marvel-universet.

✦✦✦✦✧✧

Spider-Man: Far From Home: Product
bottom of page