top of page
the-favourite-emma-stone.jpg

THE FAVOURITE

Tre stærke kvinder kæmper om førersædet i Yorgos Lanthimos nyeste film ’The Favourite’.

Yorgos Lanthimos  /   England /   2018   /   Drama/Komedie   /   Spilletid: 119 min.

Andevæddeløb, hummerhasard og appelsinkast. Alle tre er ting du kan opleve i Yorgos Lanthimos tredje engelsksproget film ‘The Favourite’. Og filmen er netop så absurd som den lyder.


Vi følger Dronning Anne i 1800-tallets England, der fra sengen må styre landet fra udenlandske krige og hjemlige oprør. Olivia Colman spiller Anne, tyk og depressiv, der må overlade store dele af de politiske gerninger til hendes veninde og elskerinde, Lady Sarah Churchill, spillet af altid solide Rachel Weisz. Ligningen bliver dog brudt da Abigail - Emma Stone - ankommer til hoffet. Før Churchill når at genlade sit gevær har Abigail fundet vej til Dronningens gemakker, hvor hun tilser mere end bare Dronnings hævede ben.


Hvad der på papiret kunne virke som et klassisk biografisk engelsk kostume-drama bliver hurtigt gjort modernistisk og humoristisk, hvilket kan spores tilbage til filmens instruktør, den græske auteur Yorgos Lanthimos.

Lanthimos har tidligere stået bag det satiriske fremtidsdrama ‘The Lobster’ og den ubehagelige thriller ‘Killing of a Sacred Deer’. Knivskarp dialog, fantastiske billeder og overdådigt produktionsdesign er alle gennemgående elementer i hans film.

Men hvor at de to foregående film både var humoristiske og væmmelige, mangler The Favourite det samme kontroversielle omkring sig. Muligvis fordi at Lanthimos ikke selv har haft fingrene i manuskriptet denne gang?


Skuespillet er der dog ikke en finger at sætte på. Emma Stone og hendes charmerende hvalpeøjne stjæler billedet langt hen ad vejen. Som påpasselig køkkenarbejder i begyndelsen til dominerende og nådesløs højre hånd i slutningen. Colman brillerer i hendes scener som den ucharmerende og sygdomsramte dronning, men den konstante og altid solide Rachel Weisz er uden tvivl den bedste af de tre. For hvor Colman og Stone er gode individuelle er det Weisz som stjæler billedet, da hun både skal spille den hårdføre, men barmhjertige og forførende veninde.


Det britiske kongehus og aristokrati er ikke et sjældent syn på lærredet. Bl.a. ‘Victoria og Abdul’ og ‘Macbeth’ har prydet filmlærredet, mens serier som ‘The Crown’ og ‘Victoria’ har klistret folk foran tv-skærmene. Derfor er det også en skam, at Lanthimos har lavet sin mest “normale” film i netop denne verden. Man kunne have håbet han ville tage kongehuset til mere absurde højder - hvilket han i den grad også gør i enkelte scener - men desværre bliver det tit i jordhøjde.

Manuskriptet er ganske enkelt ikke stærkt nok til at veje op for det ellers fantastiske produktionsdesign og kostumedesign - Sandy Powell er i øvrigt i år nomineret til hendes Oscar nr. 14 i år!


The Favourite har eminent skuespil og fantastiske enkeltstående scener, bl.a. en intens katten-efter-musen jagt i skoven og et bal som nærmere udvikler sig til et moderne diskotek. Man savner dog et dybere persongalleri og mening med galskaben, men ‘The Favourite’ skal nok hive mange af årets priser med hjem - og mange af dem, ganske fortjent!


✦✦✦✦✧✧


‘The Favourite’ kan ses i biografer i hele landet'

Filmen blev anmeldt fælles d. 28 januar 2019

The Favourite: Produkter
bottom of page