The-Gentlemen-3-FILEminimizer.jpg

THE GENTLEMEN

Den filmisk, letgenkendelige Guy Ritchie stod bag en af sidste års største succeser i 'Aladdin'. Dog var der ingen af Ritchies vanlige filmiske kendetegn med og derfor er han tilbage til hvor det hele startede: Englands undergrundsmiljøer. 'The Gentlemen' er måske den mest Guy Ritchiede-film Guy Ritchie nogensinde har produceret. Den hurtige dialog, de hundredevis af forskellige bandeord og krydsklip er alle igen at finde i ’The Gentlemen’.

Guy Ritchie / England / 2020 / Action-komedie / Spilletid: 113 minutter


Sjov og ballade.


Så kort kan det beskrives, når hovedroller som Matthew McConaughey, Henry Golding, Hugh Grant, Charlie Hunnam og Colin Farrell giver den gas i et humoristisk og skævt miljø og man får følelsen af, at de har ligeså meget sjov med at lave som vi har med at se den.


Fra det øjeblik en hovedkarakter træder ind på en pub og bestiller en øl, hvor øllen hurtigt forvandlet til en blodig cocktail, til introduktionen af en træningstøjsbeklædt ung bande, der filmer deres kriminelle handlinger så de kan skrive det ind i rapsang, til en amoralsk tabloid-redaktørs episode med en meget stor gris, formår ’The Gentlemen’ konstant at overraske og underholde.


McConaugheys Mickey Pearson er en amerikansk immigrant, som har bygget sig fra op fra sine ydmyge Texas-dage til at blive den største marijuana-boss i hele det forenede kongerige. Mickeys imperium, der inkluderer produktion og distribution, er enormt lukrativ, men han er nået til det punkt, hvor han er villig til at sælge hele operationen og nyde sit otium med sin kone Rosalind. Alene det faktum, at Mickeys imperium muligvis er til salg, igangsætter en kædereaktion af bande-skyderier og forræderier.


Hugh Grant, der med en tyk Cockney-accent og læderjakke, gedeskæg og farvede briller ligner Al Pacino fra ’Donnie Brasco’, spiller den amoralske privatdetektiv Fletcher, som fungerer som fortæller for historien i form af et filmmanuskript han selv har skrevet, baseret på de begivenheder han har oplevet over de seneste par uger. Fletcher har, hvad han selv mener er en perfekt plan til at afpresse Mickey for 20 millioner pund og udlægger historien for Charlie Hunnams Ray, Mickeys højre hånd.


Narrativt hopper filmen frem og tilbage mellem forskellige historier, som på papiret intet har med hinanden at gøre lige indtil de har. Jeremy Strong spiller den mulige arvetager til imperiet, Henry Goulding spiller Dry-Eye, en magtsulten ung gangster, som bruger diverse jungleallegorier til at beskrive sin vej op igennem systemet.


Og ud af ingenting kommer Colin Farrells ”Coach”, en nabolags legende, som leder en boksehal og fungerer som mentor for udsatte unge. Da Coach pludselig bliver involveret i Mickeys forretninger forsøger han desperat at komme ud – om end han er ret god til det når han er i situationen.


Filmens tempo og styrker findes alt sammen hos Matthew McConaughey. Ligeså charmerende og lækker han er når han er en gentlemen, ligeså hurtigt skifter han gear og bliver en isnende kold dræber, når han bliver presset ud i det. Og netop derfor fungerer ’The Gentlemen’ så godt. Bedst som man tror, man har regnet filmens tempo og humor ud, bliver man revet i en helt ny retning. Åbningsscenen, soundtracket og chok-momenterne er mindst ligeså cool som når Tarantino er bedst. Præstationerne fra det dygtige cast er ligeledes skarpt og alle har mindst én scene, hvor de får lov at shine og vise deres komiske timing.


Overordnet set, er ’The Gentlemen’ et stærkt comeback til Guy Ritchie i form af hans R-ratede film, som han gjorde sig bemærket med i slut 90’erne med ’Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ og ’Snatch’, hvorefter han udviklede en mere turbulent karriere med ’Sherlock Holmes’-filmene, ’Kong Arthur’ og sidste års ’Aladdin’.


Kort sagt er ‘The Gentlemen’ den bedste Guy Ritchie film siden ’Snatch’. Hugh Grant var med i ’Paddington 2’ og nu siger han cunt 200 gange. Fantastisk.


✦✦✦✦✦✧