top of page
backdrops_1_1500.jpg

THE INFORMER

Titlen er generisk, traileren kedelig og instruktøren ganske uerfaren. Men hvad der på papiret kan ligne en skabelons-bestemt action-thriller, overrasker ganske positivt.

Andrea di Stefano / USA / 2019 / Drama/Krimi / Spilletid: 113 min

Svenske Joel Kinnaman spiller Pete Koslow, en tidligere straffefange, som arbejder for den polske mafia samtidig med at han leverer informationer til FBI. Den store handel, hvis afsløring skulle have været hans vej ud af miljøet, ender i et blodigt kaos, da en betjent bliver dræbt og Koslows chef bestemmer, at Pete skal vende tilbage til fængslet for at supervisere bandens stofdistribution. En mareridtstur tilbage til det fængsel, han i forvejen kender alt for godt.

Kinnaman er uden tvivl filmens drivkraft – både som karakter og skuespiller. Han får fint navigeret sig uden om de bjerge af klicheer og forudsigelige plottwist, som unægtelig er at finde i denne genre. Koslow er en standhaftig soldat, desperat for at finde en udvej, mens han bliver forrådt af alle, der står ham nær. Hvor han i sine tidligere actionfilm - bl.a. ’Run All Night’ – stod i skyggen af sine medskuespillere, er det en fornøjelse at se ham træde frem som protagonisten.

Oscar-nominerede skuespillere som Rosamund Pike og Clive Owen dukker op i forglemmelige små roller, om end Pikes karakter er væsentlig mere interessant end Owens stereotype FBI-chef. Filmens største svaghed er dog castingen af rapperen Common, som den retskafne NYPD-betjent, der mistænker Koslow for at være indblandet i drabet på hans kollega. Common har uden tvivl nydt rollen som civilbetjenten med pistol, smarte replikker og lækre biler, men skuespillet har han dog efterladt hjemme på politistationen.

Filmen starter ganske langsom ud, hvorefter det føles som om, at plottet eksploderer i ansigtet på en. Instruktør Andrea di Stefano gør et fint stykke arbejde med at opbygge den utrygge stemning, men manuskriptet forsøger at presse for mange karakterer og subplots ind i historien, så det hele til sidst kammer over. Tredje akt gør ikke filmen nogen stor tjeneste, men alt det foregående fungerer ganske glimrende.

’Tre Sekunder’ er et uhyre spændende og medrivende portræt af den kriminelle underverden – både bag tremmer og på gaden. Delt op i to dele – ude og inde i fængslet – bliver seerne taget med til et uundgåeligt – og unødvendigt – blodigt klimaks, der viser, at ingen er sikre i Koslows verden.

Der er hundredevis af film som ’Tre Sekunder’ – og der kommer også til at være hundredevis i fremtiden. Den her er dog en af de få, man roligt kan tømme popcornsbægeret til i biografens mørke.


✦✦✦✦✧✧

’Tre Sekunder’ kan ses i biografen fra d. 26 september

The Informer: Product
bottom of page