top of page
image (1).jpg

THE VANISHING

Myterne og fascinationen omkring fyrtårne vil ingen ende tage. I år udkommer den længe ventede indie-gyserfilm ’The Lighthouse’ og inden da får vi en forsmag i Kristoffer Nyholms første spillefilm, ’The Vanishing’.

Kristoffer Nyholm   /   England   /   2018   /   Thriller   /   Spilletid: 108 minutter

Gerard Butler og Peter Mullan er de to garvede, gråsprængte gamle fyrmestre, der gør klar til en seks uger lang vagt på en øde ø, med den nye rekrut Donald. Til deres store forbavselse, finder de en ødelagt redningsbåd blandt øens klipper, med hvad der ser ud til at være en død mand og en låst kiste. Som den højest stående officer, befaler Thomas Donald til at kravle ned efter manden og kisten, hvilket resulterer i et uhyggeligt udfald. Donald, James og Thomas bliver alle betaget af kistens indhold og de indgiver en falsk rapport til myndighederne i håbet om at beholde indholdet. Men den døde mand har levende kolleger, som vil have deres kiste tilbage.


På papiret er danske Kristoffer Nyholm en garvet instruktør. Sammenlagt har han instrueret over 20 timer af de bedste danske serier nogensinde – heriblandt ’Forbrydelsen’ – og Tom Hardy i den periodedramatiske serie ’Taboo’. Med ’The Vanishing’ begiver Nyholm sig ud på ukendt farvand som spillefilmsinstruktør – hvilket han gør ganske glimrende. Filmen er præget af den følelseskolde og håbeløse stemning, som kendetegner en nordic-noir thriller og har endda flere nordiske skuespillere som Søren Malling og Olafur Olafsson på rollelisten.


I filmens første halvdel er Gerard Butler gruppens muskelmand, altid at finde i baggrunden og derfor et direkte middel til seerens nysgerrighed. Al dette skifter dog, da hans karakterer begår en vis handling, hvilket giver ham – og filmen - en ekspres billet til vejen mod hysteri. Butlers præstation formår både at vise rædslen og skrøbeligheden ved sorg og står tilbage som et frisk pust i en karriere, som ellers er gået i baglås i action-genren.


’The Vanishing’ er en middelmådig thriller, men det er en af de film man sagtens kan respektere, da den ikke er middelmådig grundet manglende indsats fra holdet bag. Instrueringen er utrolig skarp med en nervepirrende tone og fremragende skuespil. Peter Mullan kan man både se og høre på en hel dag og det er også rart at vide, at Gerard Butler kan spille skuespil når han gider – men det er manuskriptet, som ender med at svigte filmen. Præmissen er glimrende, men har et behov for at blive strammet til. Den forsøger nemlig at være flere ting på én gang – den ene halvdel er som taget ud af ’A Simple Man’, hvor den anden forsøger at være ’The Shining’. De to ting kan sagtens passe sammen, men der bliver aldrig fundet en ordentlig balance, hvilket desværre trækker historien i langdrag.


’The Vanishing’ formår at chokere, uden at overraske. Filmen er et fantastisk håndværk, men bliver fældet af en historie, som flyder ud i havet til sidst.


✦✦✦✧✧✧


’The Vanishing’ kan ses i biografen nu

The Vanishing: Product
bottom of page