top of page
maxresdefault.jpg

THEY SHALL NOT GROW OLD

Visionære Peter Jackson skaber en af dokumentargenrens største mesterværker

Peter Jackson   /   England   /   2018   /   Dokumentar   /   Spilletid: 99 min.

De fleste kender følelsen af at være på museum og sætte sig ind i den lille filmbås, med fire halvdårlige højtalere i hvert hjørne og en lille skærm i midten. Skærmen forklarer at året er 1914 og en fodboldkamp mellem England og Tyskland pludselig er blevet afbrudt med nyheden om, at krig er brudt ud mellem de to nationer. Man får vist hvordan stolte britiske mænd forlader eftermiddagsteen og familien til fordel for hæren og Vestfronten. Hvordan soldaterne bliver transporteret til fronten og forberedelserne på det første skud – og netop dér ændrer det hele sig. Den lille skærm bliver pludselig større og de grynede sort-hvidbilleder bliver afløst af farverige 3D-billeder.

Det sidste har du med garanti ikke set ved det lokale museums 1. Verdenskrigsudstilling – men det er netop grundlaget og formålet med Peter Jacksons nyeste værk, ’They Shall Not Grow Old’. Hundredevis af timers interviews og video er blevet kogt ned til godt og vel 100 minutters spilletid og det er ganske exceptionelt, hvordan vi som seere bliver præsenteret for krigen og dens soldater. Jacksons arkivbilleder er blevet farvelagt og restaureret og der er endda brugt mundaflæsere, til at fortælle samtalerne mellem soldaterne. Krigens tåge er blevet løftet og ud af den kommer hundredevis af britiske soldater og deres fortællinger – om alt fra frostbid i skyttegravene til hvilken type te og kiks, der blev serveret på felthospitalerne.

Første Verdenskrig var en af verdenshistoriens første krige som blev optaget igennem filmkameraet. Dette er tydeligt at se blandt soldaterne, da flere af dem er ved at falde ud af takt, da de oftest har mere travlt mere at charmere sig foran kameraet. Ligeså nysgerrige soldaterne er for at se kameraet, ligeså interesserede sidder vi som seere på den anden side og iagttager dem.

Det er svært at sætte en finger på denne film, men en af dens største styrker er desværre også dens svaghed. Soldaterne beskriver ofte lydeffekter fra slagmarken, om det så er kanonernes tunge brag eller det afsluttede slags stilhed. Alt bliver fortalt igennem soldaterne og man kan ofte savne at nyde stilheden sammen med dem bl.a. dagen kanonerne indstillede skydningen eller stemningen og intensiteten i skyttegravene, inden at fjenden kom stormende. I stedet bliver seerne selv bombarderet med historier og reaktioner, hvor at man til tider kunne ønske sig en pause. Man kan også argumentere at filmen er begrænset i dens vinkel – man ser eller hører bl.a. intet fra tyskernes vinkel, eller fra andre steder i krigen.

Men alt det er småting i forhold til det mesterværk som Jackson har skabt med denne film. For hvis man fjernede de farverige 3D-billeder, ville der stadig så en fantastisk dokumentarfilm tilbage.

Så påfør dig 3D-brillerne og tag et smut med Peter Jackson tilbage i historien og oplev 1. Verdenskrig med de mennesker som rent faktisk var der.

✦✦✦✦✦✧

’They Shall Not Grow Old’ kan ses i udvalgte biografer fra d. 28 februar

Filmen blev anmeldt af Emil d. 28 februar 2019

They Shall Not Grow Old: Product
bottom of page