top of page
Toy story.jpg

TOY STORY 4

En af filmhistoriens bedste og mest rørende slutninger har følt trang til at få en fortsættelse. Eksistensgrundlaget blev der sået tvivl ved fra start, men vores yndlingslegetøj har dog stadig nogle tricker i ærmet.

Josh Cooley / USA / 2019 / Animation / Spilletid: 100 min

Pixar er i de senere år blevet smittet med en forfærdelig sygdom: sequels. Siden 2016 har det Disney-ejet selskab udelukkende kun spyttet efterfølgere ud – ’Finding Dory’, ’Cars 3’ og ’The Incredibles 2’ – med undtagelse af den glimrende ’Coco’ i 2018.

Nu er der ’Toy Story 4’, og seerne begynder så småt at føle sig som børnene i filmen, der smider deres gamle legetøj ud.

Den store ændring her, at vores venner Woody og Buzz ikke længere tilhører Andy, som i slutningen af 3’eren drog afsted på college og fik seere verden over til at græde litervis af tårer. Nu tilhører legetøjsbanden istedet lille Bonnie.

Da Bonnie på sin første skoledag ikke må tage legetøj med, giver det Woody en eksistentiel krise og han sniger sig derfor med i skoletasken. Bonnies yndlingslegetøj – og noget af det bedste ved filmen – er een hun selv laver på sin første dag: Forky. En neurotisk spork med skeløje og piberensere som hænder. Forky er udelukkende bygget af affald og har derfor en ganske underholdende identitetskrise – han føler sig mere hjemme i skraldespanden end i legetøjskassen.


”Affald!” råber Forky med stor tilfredsstillelse hver gang en skraldespand dukker op.

Da Bonnie tager den unikke spork og resten af legetøjet med på ferie med hendes forældre, ender Woody og Forky med at forsvinde fra resten af flokken. I søgen efter campingvognen lander de blandt andet i et antikvariat og senere i et tivoli, hvor nyt legetøj bliver introduceret.

Filmen fungerer bedre som en samling af unikke karakterer, end som en velfortalt historie. To ting, der ellers altid har gået hånd i hånd hos Pixar. Blandt de bedste nye tilføjelser kan nævnes Duke Caboom, en canadisk motorcyklist stemmelagt at kultikonet Keanu Reeves, og de mordfikserede plysbamser, Bunny og Ducky, stemmelagt af Jordan Peele og Keegan Michael Key.

Som filmen skrider frem bliver det tydeligt, at denne er den svageste af de fire film. Fortællingen er blot genbrug af de tidligere film: et legetøj kommer i problemer, dets ejer skal skånes for dets tab, samtidig med at legetøjet indser hvor undværligt det kan blive.

Prikker den til de varme følelser? Uden tvivl. Er den sjov? Muligvis den sjoveste af de fire faktisk. Men Pixar har, ligesom dens tidligere ejer Apple, gjort seerne vant til et så højt topniveau at vi forventer mere end bare en fin, lille historie. Vi vil væltes bagover, ikke bare have endnu en grund til at tilmelde os Disney+. Desværre fordi vi kender karakterne så godt nu, føles filmen til tider mere som en tv-episode end en reel film.

’Toy Story 4’ slutter på en respektabel, bittersød måde, der giver en perfekt slutning på en fantastisk franchise. Desværre gjorde den forrige film det bare ti gange bedre.

Igennem filmen forsøger Buzz Lightyear - som bliver udnyttet kriminelt lidt - at lytte til sin indre stemme for at tage bedre beslutninger. Jeg foreslår Pixar gør det samme.

”Mod det uendelige univers!”

✦✦✦✧✧✧

'Toy Story 4' kan ses i biografen nu

Toy Story 4: Product
bottom of page