top of page
US-02.jpg

US

2 år efter hans megahit ’Get Out’, vender Jordan Peele stærkt tilbage i samme genre med hans efterfølger ’Us’. Den sociale kritik er blevet skubbet til side og tilbage står en lettere humoristisk, men ikke desto mindre, nervepirrende gyser.

Jordan Peele   /   USA   /   2019   /   Gyser   /   Spilletid: 106 min

Familien Wilson er som mange andre familier, i sommerhus. En dag vælger de at tage til stranden i Santa Cruz. Et sted, som bringer forfærdelige minder frem hos moren Adelaide. Minder hun aldrig har delt med nogen, men som hun kan mærke er på vej tilbage. Opsat på at fange hende.


I ’Us’ har Peele valgt at fortælle den klassiske historie omkring dobbeltgængere – forestillingen om, at vi har en ukendt tvilling. Og hvem har ikke tit tænkt på at møde sin dobbeltgænger en dag? At gå på gaden og tilfældigt støde ind i sin ukendte tvilling. Forskellen er, at i ’Us’ kommer dobbeltgængerne til dig. De står i din indkørsel efter strømmen er gået – og de er der ikke for at høre om du byder på kaffe.


Præmissen og historien starter godt ud. Fortalt i et godt tempo får vi hurtigt etableret et forhold til den almindelige familie og samtidig et billede af deres roller. Moren som lederen, datteren som krigeren, sønnen som troldmanden og faren som beskytteren. Rollerne er klart defineret og alle familiemedlemmerne har hver deres funktion i kampen mod dobbeltgængerne. Rædslen er til at fange i Lupita Nyong’o, der her har sin bedste rolle siden debuten i ’12 Years a Slave’. Ligeså overbærende og omsorgsfuld hun er som mor, ligeså ulækker og uhyggelig er hun som sin egen dobbeltgænger.


De fleste mennesker er bange for uhyrer. Fortolkningerne gennem tiderne har været mange; vampyrer, zombier og spøgelser. Men Jordan Peele fremfører her uhyret som os selv. Et interessant og frisk take på gyser-genren, som næsten ikke er set siden ’Invasion of the Body Snatchers’ fra 1956.


’Us’ er langt hen ad vejen fyldt med uhyggelige scener, fantastiske skuespilspræstationer og en lettere satirisk tone. Desværre bliver historien for stor og rodet i tredje akt. Temaerne er til at få øje på, men man kunne have ønsket at det blev fremført på en anden, mere nærværende måde.


Ligesom som de bedste gyserfilm er det passende at se ’Us’ to gange. Én for stemningen og historien og én for alle de skjult ledetråde, som bliver placeret igennem hele filmen. Som Peele selv udtalte:” Den vil gøre dig bange, få dig til at grine, og få dig til at tænkte og udfordre dig.”


Lad mig dog give et lille hint inden du hopper ned i den lokale biograf.


”Derfor, saa siger herren: Se, jeg sender en Ulykke over dem, som de ikke kan slippe fra; og naar de da raaber til mig, vil jeg ikke høre dem.”


Hvad det citat har med filmen at gøre vil jeg lade være op til dig selv at finde ud af, men begynd at overvej det nu. Det hjælper at få en tyvstart.


✦✦✦✦✧✧


’Us’ kan ses i biografer i hele landet fra d. 21 marts

Filmen blev anmeldt af Emil d. 21 marts 2019

Us: Product
bottom of page