top of page
springsteen-western-stars-film-1-large_edited.jpg

WESTERN STARS

13 sange. 13 historier. 13 gange kuldegysninger. Bruce Springsteen gør en ganske glimrende præstation som debutinstruktør, sammen med sin langvarige kompagnon Thom Zimny. ’Western Stars’ er en musikalsk ode til den amerikanske vesten og selvom det er nemt at kategorisere filmen som en filmet koncert, er det Springsteen som fortæller blandet med fantastiske optagelser fra bl.a. Californiens Joshua Tree National Park, der forvandler det hele til en unik oplevelse.

Bruce Springsteen & Thom Zimny   /   USA   /   2019   /   Musik   /   Spilletid: 83 minutter

Efter at have præsenteret sit første studiealbum i flere år, vidste sangeren at han ikke ville følge det op med en turne. Han ville dog stadig gerne finde en måde hvorpå han kunne få musikken ud til publikummet som var det en livekoncert. Springsteen fandt derfor på ideen om at spille hele skidtet fra start til slut, for derefter at fange det hele på film. Filmen er derfor optaget i Springsteens egne imponerende 100-år gamle lade, hvor han på scenen spiller sammen med sin kone og bandkollega gennem 27 år, Patti Scialfa, samt et imponerende 30-mandsorkester.


Sidste år udgav Netflix en filmversion af ‘Springsteen on Broadway’, et show, hvor Springsteen fortalte hans livshistorie gennem personlige minder, samt akustiske versioner af hans største hits. ’Western Stars’ er et helt andet dyr. Sangene på albummet giver Springsteen mulighed for at påtage sig andre identiteter og finde aspekter af sig selv i dem alle, heriblandt en stuntman, en rytter og en tidligere cowboystjerne, som engang var med i en film, hvor han blev skudt af John Wayne.


Åbningsnummeret i sig selv er som en god flaske vin, som bliver åbnet og smagt på. Vi bliver fra start præsenteret for Bossen selv, men da det 30-mandsorkester bliver præsenteret, åbner både sang og film sig op. Dog er det segmenterne mellem sangene, som vil bestemme hvor investeret man som tilskuere bliver. Ligesom de fleste andre portrætter af musikere, bliver det altid lidt selvoverbærende, specielt siden Springsteen er medinstruktør på denne. Mellem hver sang får vi vist korte segmenter, som enten er specifikke introer til det næste nummer eller filosofiske tanker, oftest ganske ærlige og modige.


Nogle gange bliver han kæk: “Nineteen albums, and I’m still writing about cars.” Andre gange bliver han i den filosofiske tankegang, med dybe tanker som “Walk on through the dark, because that’s where the next morning is”, tanker som fans vil mene er en del af pakken du får med. Alt sammen virker til at være en del af den selvreflektive fase Springsteen har gået igennem de senere år. Han har endda selv udtalt, at filmen er sidste del af en historie han ikke rigtig har fortalt før, hvilket også inkluderer bogen ‘Born to Run’ fra 2016 og Broadway-showet fra 2018.


Filmen, der er badet i fantastisk lys og skygger af fotograf Joe DeSalvo, bliver efter hver præsentation af et nyt nummer mere personlig. Det er tydeligt at mærke romantikken når Springsteen og Scialfa synger duet på ’Stones’, og på ’Moonlight Hotel’ når filmens sit bedste øjeblik, med flashback til smalfilm af det nygifte par på bryllupsrejse i Yosemite.


Selviagtagelsen klæder ham, specielt hvis det er denne type musik vi kan forvente af Bossen nu. Han håbede på at filmen ville kunne hjælpe folk med at forstå hvad hans nyeste sange betød. Mission fuldført Bruce!


Springsteen tror fuldt ud på forcen i at fortælle historier igennem musikmediet og takket være hans fuldendte artisteri, tror vi også på det.


✦✦✦✦✦✧

Western Stars: Product
bottom of page